Tuneesia
Pealinn
Tunis
Keel
Araabia
Valuuta
Dinaar
Kohalik aeg
15:17
Kohvi hind
€2 per cup
Temperatuur
- -


Tuneesia – koht, kus aeg liigub omasood
On riike, kus päev algab kindla graafikuga, aga Tuneesias valitseb oma tempo. Päev tõuseb alles siis, kui kohv on magus ja münditee aur hajunud.
Hammameti liival aeg aeglustub, Sidi Bou Saidi tänavad säravad toonides, mida ei suuda isegi filter jäädvustada. Turul käib kauplemine südame, mitte arvuti järgi. Küsimusele „Millal valmis?“ kõlab alati „Inshallah.“
Uued kohvikud ja kunstigaleriid segunevad iidsete traditsioonidega — harissa kõrval leiab vegantoite ning QR-kood aitab uudistajal rohkem teada saada.
Tuneesia ei kiirusta. Siin kohtuvad rahu, ajalugu ja tulevik omas tempos. Kõik saab valmis õigel ajal.

Päike, liiv ja rahulik Vahemere vibe
Tuneesia rannad pakuvad kuldset liiva, türkiissinist vett ja aeglustatud elutempot nii äärmiselt atraktiivselt, et isegi kella tiksumine tundub visuaalselt aeglasem. Põhjaranniku kuurordid — Hammamet, Sousse ja Monastir — moodustavad enam kui 60 % kogu riigi turismimajutusest ja on tuntud kui rahulikud alternatiivid Lõuna-Euroopa rahvarohketele randadele.
Tuneesias ei pea keegi kiirustama ega muretsema, et puhkusest “viimast võtta”. Siin kulgeb kõik loomulikult ja omas rütmis — loed rahulikult raamatut rannatoolis, kuulad meretuult ja jälgid, kuidas kalurid vaikselt merele suunduvad. Just see aeglane ja rahulik kulgemine on põhjus, miks miljonid eurooplased ikka ja jälle siia naasevad.

Vürtsikas puhkus, magus järelmaitse
Tuneesia köök on segu Vahemere lihtsusest, Põhja-Aafrika vürtsikusest ja veidikesest Prantsuse kokakunsti. Kõik algab harissast – tulisest tšillipastast, mis käib pea igas roas: suppides, lihas, salatites või lihtsalt leival. Fricassee tänavatoit, värsked mereannid, aeglaselt küpsetatud lambaliha ja magusad datlid on kohaliku köögi alustalad. Tuneeslased armastavad turul käimist ja kauplemist sama palju kui pikaleveninud ja südamlikke söömaaegu. Kui argipäeval juuakse münditeed, siis tähtsamate hetkede juurde kuulub magus vein või aromaatne kohv. Siin ei ole toit lihtsalt toit – see on osa kultuurist ja igast puhkusest.

Kartaagost Sahara servani
Tuneesia on paik, kus ajalugu on tõesti igal sammul kohal. Iidne Kartaago meenutab aegu, mil siit juhiti suurt osa Vahemere maailmast. El Djemi amfiteater on üks maailma paremini säilinud Rooma-aegseid areene, mida võrreldakse tihti isegi Rooma Colosseumiga. Sidi Bou Said oma valgete majade ja siniste aknaluukidega on nagu jalutuskäik postkaardil, pakkudes kauneid vaateid Vahemerele.Lõuna-Tuneesias saad avastada Matmata koobaselamuid ja berberite külasid, kus elu on püsinud peaaegu muutumatuna sajandeid. Kairouan, islamiusu tähtis linn, võlub oma vaiksete hoovide ja ajaloolise mošeega.Tuneesias saad ühe päevaga rännata läbi antiikaja, islami kuldaegade ja prantsuse koloniaalpärandi. Ajalugu pole siin midagi kauget – see on osa igast tänavast, igast vaatepildist.

Tuneesia turud: rohkem teatrit kui poes
Tuneesiasse ei minda ainult päevitama, vaid ka kauplema – mitte ainult hinna, vaid kogu elamuse pärast. Siinsetes soukides ehk turgudel on iga müüja oma ala meister, iga tehing pisike draama täis nalja ja kavalust. Fikseeritud hinda siin ei ole, olulisem on oskus läbi rääkida.Mida leiab? Vaipasid, mille kudumiseks on kulunud aastaid, keraamikat, hõbeeheteid, nahkkotte, vürtse ja magusaid datleid – vahel ka midagi, mille otstarve jääb esialgu mõistatuseks.Tunise medina on nagu araabia muinasjutt täis lõhnu ja värve, Kairouan ja Tozeur on rahulikumad, aga sama ehtsad. Siin müüakse rohkem kui kaupa – müüakse hetki, lugusid ja aeglasemat eluviisi. Võid minna turule vaipa vaatama ja tulla tagasi hoopis uue vaatega elule.
Väljumine
Väljumine
ööd
Tagasilend
Tagasilend